Mis on humaatväetis?
Humaatväetiste kasutamine tähendab aiandustööstuse revolutsiooni, võimaldades lahendada peamised väljakutsed, millega sektor praegu silmitsi seisab, sealhulgas seismajääv tõhusus, keskkonna jätkusuutmatus ja pidevalt kasvavad kulud.
Lisaks taimede kiiremale kasvule aitab humatväetiste kasutamine põllumajanduses vähendada tööjõukulusid, vähendada jäätmete (saastunud vee) teket, vähendab tervise- ja ohutusriske ning suurendab keskkonnasõbralikkust, pakkudes võimalusi säästlikumaks ja taskukohasemaks põllumajanduseks.
Humaatväetise kasutamine võimaldab suurendada põllukultuuride tootlikkust keskmiselt 20–40%. Tooted on eriti kasulikud põllumajanduses äärmuslikes tingimustes, s.o. kõrge temperatuur ja madala niiskusega piirkonnad. Oleme võimelised tutvustama spetsiaalseid väetisi või substraate igale taimerühmale.
Lahustuvad humaadid on viljaka pinnase kõige olulisem komponent. Humaadid on looduslikult toodetud bakterite poolt, kuid intensiivse põllumajanduse tulemuseks on mulla erosioon, millega kaasneb mulla huumuse vähenemine ja sellele järgnev lisavajadus orgaaniliste väetiste järele. Humaatide puudumise korral kaotab pinnas vee ja taimetoitainete sidumise võime, mille tulemusel ei saa enam pakkuda taimedele olulist kasvukeskkonda.
Humaatväetiste kasutegurid
Lahustuvate humaatide olemasolul pinnases areneb juurestik kiiremini ja tekib spetsiaalne käärimise protsess, mis parandab taimede vastupidavust ebasoodsatele tingimustele, nagu põud ja külm. See käärimiseprotsess soodustab ka lämmastiku assimilatsiooniprotsessi, mis ei põhjusta nitraatide moodustumist. Samal ajal kiireneb klorofülli, suhkrute, vitamiinide, asendamatute aminohapete ja õlide süntees. Teine protsess on toitainete läbitungimise suurenemine läbi rakumembraani, mis kiirendab taimede hingamist. Oluline on rõhutada, et see protsess on üsna valikuline. Näiteks suureneb kaaliumioonide omastamine sada korda.
Eriti palju protsesse võib täheldada humaatses pinnases. Humiinhapped on loodusliku kompleksi moodustajad. Kõik olulised mikroelemendid, mis on muutuva valentsusega metallid, moodustavad humaatidega kelaadikompleksid. See on ka määrav taimede toitumisele. Humaatide teine oluline kvaliteet on nende võime siduda Fe2 + / 3 + ja Al3 + ioone kompleksideks, kuna nende liigne sisaldus pinnases põhjustab taimede vähest fosfori omastamist. Raud moodustab lahustuvad humaatsed kompleksid, mis tagavad selle transportimise taimedesse, samal ajal kui Al3 + loob humaatidega lahustumatud ühendid, mis takistavad alumiiniumil lahustumatute fosfaatide moodustumist. Samuti neutraliseerivad humadid pestitsiidide jääkide negatiivse mõju. See tagab hea põllumajanduse tootlikkuse ja toote ökoloogilise puhtuse.
Kui humiinhapped interakteeruvad mitmevalentsete metallidega, näiteks raua, tsingi, vase ja teistega, moodustavad nad uut tüüpi ühendeid, mida nimetatakse kelaatideks. Lisaks tavalistele valentsetele ühendustele moodustavad nad ka koordinatsioonisidemed. Polüvalentsete metallide kelaadid võivad teatavatel asjaoludel lahustuda vees, samas kui nad tavaolukorras ei lahustu. Ühelt poolt saame taimedele pakkuda vajalikke metalle: rauda, vaske, tsinki, boori, magneesiumi, molübdeeni ja koobaltit nende lahustuvas vormis, teisest küljest kaitseme samaaegselt kahjulike elementide eest taimi, nagu elavhõbe, plii, kaadmium, radionukliidid ja teised, muutes need lahustumatuteks vormideks
Humiinhappe kolloidne struktuur ja terminaalsete funktsionaalrühmade kõrge hüdrofiilsus annavad neile võime želatiinistuda. Nii selgitavad paljud teadlased mullaveepeetuse suurenemist pärast humaatset töötlemist. See on eriti oluline põua käes vaevatud piirkondade jaoks.
Humaatide oluline kvaliteet on nende võime vähendada nitraatide lämmastiku taset toodetes. Erinevate põllukultuuride (kaer, mais, kartulid, juurviljad, salat, kurgid) katsetega on tõestatud, et humateerimine vähendab nitraadisisaldust keskmiselt 50%.
Kokkuvõtteks
Ehkki humaatide olulisuse kontseptsioon on juba mõnda aega kõne all olnud, on alles hiljuti reaalsuseks hakanud saama humaadväetiste tegelik kasutamine ja kohandamine aiandussektoris. Lisaks taimede kiiremale kasvule annab humaatväetiste kasutamine sellised eelised põllumajanduses nagu väiksemad tööjõukulud(näiteks kasvuhoonetes saab sama substaati kasutada korduvalt, väheneb vahetamine ja utiliseerimine), väiksem jäätmete (saastunud vee) teke, vähendatud tervise- ja ohutusriskid ning keskkonnasõbralikkus, pakkudes võimalusi säästlikumaks ja taskukohasemaks põllumajanduseks.
Tänapäeval toodetakse humaate keemiliselt erinevatest söetüüpidest ja see protsess tekitab suures koguses jääke. Need on üsna kallid ja seetõttu on nende kasutamine praegu piiratud. Meie tooted on toodetud turbast, kasutades spetsiaalset tehnoloogiat ja toorainena ainult looduslikke tooteid. Naturaalsete humiinhapete muundamine sooladeks seisneb kodulindude sõnnikus sisalduva ammoniaagi kasutamises, mis järsult (üle saja korra) suurendab nende bioloogilist aktiivsust. Tootmisprotsessis ei teki jääke, seega on see ringmajanduse parim näide.
Seega tagab TURPSi kasutamine taimede kiirema kasvu, põllukultuuride kasvu ja taimede ning põllukultuuride usaldusväärse kaitse meie keskkonnast (pinnas, aluspinnasevesi, vihmavesi ja atmosfäär) kahjulike lisandite eest, mis on iga päev rohkem saastatud. See kaitseb põllukultuure ka ebasoodsate keskkonnategurite (põud jne) eest.